Search This Blog
Saturday, August 7, 2010
Baklava Mediteraneana
Baklavaua este un desert mediteranean, foarte popular in Europa de Sud, Orientul Mijlociu si Asia. Este o prajitura din foi de aluat fillo (слоеное тесто), cu umplutura din nuci, alune sau migdale, indulcita cu sirop din miere.
Eu am sa folosesc 3 feluri de alune si nuci, dar se primeste gustos si numai cu nuci (600g).
Ingrediente:
500 g aluat fillo (слоеное тесто) (aproximativ 40 de foi)
2 lingurite de scortisoara (корица)
600 g nuci, alune, migdale (cite 200g fiecare)
2/3 cana zahar
1/4 cana apa
300 g unt topit si limpezit
2 lingurite de cuisoare (гвоздика) (la dorinta)
pentru glazura:
1 1/4 cani miere de albine
1 1/4 cani apa
1 1/4 cani zahar
2 lingurite de scortisoara (корица)
1 coaja de portocala
Puneti nucile in procesorul de bucatarie si maruntiti-le. Nu le procesati mult timp, nucile trebuie sa fie crocante, ca sa-si mentina textura.
Presurati scortisoara si cuisoarele peste nuci, amestecati bine.
Fiti atenti! Untul trebuie limpezit, nu numai topit.
Untul contine ramasite de parti solide din lapte, precum si alte ingrediente. Daca nu vom limpezi untul, baklavaua o sa arda in cuptor. Deasemenea va fi foarte dificil sa intindem untul pe fiecare foaie de aluat fillo.
Intr-o cratita medie, topiti untul la foc incet. Dupa ce s-a topit, aduceti-l la punctul de fierbere, adunind spuma care se formeaza.
Fierbeti citeva minute, si apoi stingeti focul.
Lasati untul sa se limpezeasca 10-15 minute. La fundul cratitei se va depune un rezidiu de impurtati.
Veti obtine unt topit foarte clar, de culoare aurie, ca uleiul rafinat de floarea sorelui.
As recomanda sa folositi o cratita ingusta. Puteti topi mai mult unt decit receta cere, deoarece untul limpezit care va ramine se pastreaza la frigider luni intregi, si daca vreti sa prajiti ceva in unt, nimic nu o sa se arda, deoarece acest unt are proprietati de ulei.
Baklavaua se va coace intr-o tigaie bine unsa cu untul limpezit. Ar fi bine sa folositi o tigaie de 30cmx20cm.
Cind ungeti tigaia, nu uitati si de partile laterale.
Numai dupa ce tigaia este pregatita, incepem a lucra cu aluatul fillo.
Aluatul fillo este in sine mai multe foi de aluat foarte subtiri. Multe gospodine in Moldova, prepara acest aluat acasa, deoarece se pastreaza foarte bine congelat. Eu as recomnda sa-l cumparati. Aluatul de fabrica are o textura care nu se poate face in conditii casnice. Foile sunt mai subtiri decit o foaie de hirtie. Si noi vom avea nevoie ca fiecare foaie sa fie separata individual.
Dupa cum am mentionat anterior, intr-un ambalaj de 500 g, se vor gasi cam 40 de foi. Inainte de a incepe a lucra cu aluatul, numarati foile si impartiti-le cite 8. Adica veti avea 5 parti, fiecare cite 8 foi. Ca sa le distingeti mai usor, numarati 8, puneti o foita, si apoi numarati alte 8, asa veti sti mai bine cind este timpul sa presurati nucile intre cele 5 parti de aluat. In tigaia unsa bine cu unt limpezit, puneti prima foaie de aluat si cu o periuta ungeti cu unt. Repetati cu 8 foi.
Dupa ce ati uns primele 8 foi, impartiti nucile in 4 parti egale, si presurati prima parte de nuci. Repetati, pina veti avea asa starturi:
Aluat(8foi), nuci, aluat(8foi), nuci, aluat(8foi), nuci, aluat(8foi), nuci, aluat(8 foi).
Nu uitati sa ungeti bine fiecare foaie.
Dupa ce ati uns ultima foaie, luati un cutit cu virf ascutit si taiati baklavaua si forma de romb. Puteti taia in oricare alta forma va place mai mult, dar baklavaua traditionala este in forma de romb. Daca nu veti taia aluatul acum, dupa ce este copt va fi foarte greu. Coptura va fi foarte crocanta si se va faramita.
Incingeti cuptorul la 180C (350F). Numai dupa ce cuptorul este fierbinte, puneti baklavaua in cuptor.
Baklavaua se va coace timp de 40-60 minute. Depinde de cuptor.
Recomand ca dupa 40 de minute in cuptor, sa fiti foarte atenti!
Scoateti din cuptor cind este aurie.
Cit timp baklavaua se coace, preparati siropul.
Siropul este foarte usor de praparat.
Aveti nevoie de o cratita medie.
Amestecati intr-un vas zaharul, scortisoara si cuisoarele.
Curatiti portocala, veti avea nevoie numai de coaja.
Incalziti apa in cratita si combinati cu mierea de albine. Dupa ce mierea s-a topit, adaugati zaharul cu condimente si coaja de portocala. Aduceti siropul la punctul de fierbere, si fierbeti 10 minute. In acest timp amestecati continuu, si luati spuma ce se formeaza. Dupa ce siropul a fiert, scoateti coaja de portocala. Lasati sa se raceasca putin inainte de a turna peste baklava.
Dupa ce ati scos baklavaua din cuptor, lasati sa se odihneasca 30 de minute. Cu un cutit taiati baklavaua inca o data, ca sa faceti putin spatiu pentru sirop. Luati o lingura adinca si incepeti sa turnati siropul. Este foarte important sa turnati siropul uniform, peste fiecare taietura, ca siropul sa ajunga pina la fund. Chiar daca va pare ca este prea mult lichid, nu va speriati, baklavaua va absoarbe tot siropul, in acelasi timp fiind foarte crocanta.
Dupa ce ati utilizat tot siropul, lasati baklavaua sa-l absoarba. Este necesar cel putin 8 ore pina se poate de scos din tigaie, dar cel mai bine este sa lasati baklavaua sa absoarba siropul peste noapte.
Baklavaua este excelenta servita cu ceai din flori.
Pofta Buna!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment